duminică, 12 iulie 2009

Metoda calendarului

Cunoscuta de mult timp, aceasta metoda se bazeaza pe calendarul ovulatiilor anterioare pe care femeia le-a avut. De altfel, pentru mai multa siguranta se recomanda ca aceasta metoda sa fie folosita in relatie cu alte strategii preventive cum ar fi tinerea sub observatie a lichidelor cervicale sau schimbari in pozitia cervixului.
In ciuda faptului ca multi o folosesc ca si metoda contraceptiva, "metoda calendarului" este si o foarte buna solutie pentru cei care doresc sa aiba un copil. Astfel, pe baza observatiilor mai sus amintite se poate crea un grafic destul de precis al perioadelor de ovulatie pentru a vedea cand apare perioada de maxima fertilitate.
In mod practic, metoda calendarului cere pastrarea unei evidente precise pe calendar a perioadelor de ovulatie ca sa poti aprecia corect perioada fertila, iar precizia depinde de cat de regulat este ciclul menstrual al femeii. Insa trebuie tinut cont de faptul ca o imagine clara asupra graficului de ovulatie se obtine numai dupa mai multe luni de observatie.

Cum sa notati si sa cititi calendarul ovulatiei

Prima zi a ciclului menstrual esti si prima zi de evidenta, care se incercuieste in calendar iar acest obicei se pastreaza pentru cel putin 7-8 luni. De asemenea se va tine si evidenta numarului de zile ale fiecarui ciclu menstrual si se vor nota si acestea in calendar.
Dupa trecerea a cateva luni, in fuctie de cat de precisa este perioada in care apare ciclul menstrual, se poate determina si ziua in care incepe ovulatia. Adica se va lua durata celui mai scurte perioade dintre menstruatii si se va scadea 14 din numarul total de zile iar rezultatul se va adauga la prima zi de ciclu menstrual si astfel se va obtine cu aproximatie ziua cand va incepe ovulatia.
De exemplu daca cel mai scurt interval dintre menstruatii este de 28 de zile, se va scadea 14 ceea ce ar insemna ca raman 14 zile care se adauga la data primei zile de ciclu menstrual si astfel rezulta ca la 14 zile dupa prima zi de ciclu menstrual are loc si ovulatia, si deci si perioada fertila.
De buna seama inca ca, metoda calendarului nu este sigura in sine si se recomanda asa cum am mai mentionat, cu alte metode similare sau chiar cu unele teste de fertilitate determinare a aparitiei ovulatiei, ce se gasesc in farmacii

Niciun comentariu: