marți, 6 ianuarie 2009

Ce sa fac cu un dictionar de sinonime

Sinonimele sunt cuvinte cu forme diferite dar care au acelaşi sens. Ele sunt folosite pentru a nuanţa şi a preciza ideea expusa in cadrul unor prezentari de idei. Sinonimele au diferite grade de echivalenta intre ele. De regula nu exista echivalenta perfecta a cuvintelor sinonime existente într-o limba. Sinonimele pot fi clasificate în trei categorii:
- sinonime totale (absolute sau perfecte) - acestea sinonime corespund semantic in toata sfera lor de intelesuri. Le gasesti intr-un dictioar de sinonime.
- sinonime partiale (relative sau imperfecte), adica cele ale caror sensuri nu se suprapun in mod absolut. Sinonimele se intalnesc in special la cuvintele vechi si polisemantice, si sunt preznetate si intr-un dictionar de sinonime
- sinonime aproximative. Acestea sunt comune in stilul scriitorilor, stabilind apropieri sau coincidente de termeni, atribuind valori, semantice figurate, metaforice cuvintelor uzuale marind sfera semantica a cuvintelor prin conotaţii imprevizibile cu o mare expresivitate, sinonime.

Într-un dictionar de sinonime se aplică, în general, două principii:
- sinonimia pe sensuri, şi, în interiorul fiecărui sens,
- sinonimia marcată stilistic, diacronic şi regional. Este foarte util un dictionar de sinonime, de aceea iti recomand ca atunci cand ai ocazia sa nu eziti si sa cumperi un dictionar de sinonime.

Dupa parerea mea din nici o casa nu trebuie sa lipseasca din biblioteca un dictionar de sinonime.

Niciun comentariu: